Start examen

Rijbewijs halen en faalangst

Rijbewijs halen en faalangst? Dat klinkt als een enge combinatie, maar dat is het helemaal niet! Heb je last van faalangst? Hulp komt uit veel verschillende hoeken. Lees goed dit artikel door, we zullen je een aantal praktische tips geven.

Lessen en faalangst

Kies een rijschool die aangeeft dat ze je helpen met je faalangst. Er zijn genoeg rijscholen in Nederland met getrainde instructeurs die jou op je gemak kunnen stellen. Weet je niet zeker of jouw rijschool ook speciale aandacht heeft voor faalangst dan kun je dat altijd navragen. Merk je dat je toch niet gemakkelijk achter het stuur zit, laat dit je rij instructeur weten. Hij/zij en jij zullen dan met een passende oplossing komen.

Theorie-examen en faalangst

Je theorie-examen wordt klassikaal afgenomen en heeft geen speciale faalangst begeleiding. Ook kun je tegen extra betaling er voor kiezen om het examen individueel af te namen. Met een medewerken van het CBR zul je dan het examen maken. De medewerker zal je niet helpen, maar zal je wel gerust stellen en voor jou de tijd in de gaten houden.

Praktijk-examen en faalangst

Gelukkig houdt rekening ook rekening met faalangst tijden je praktijk-examen. Tijdens het reserveren van een examen plek kun je aangeven dat je faalangst hebt. Je zult tijden het examen een examinator krijgen die speciaal is getraind om jou gerust te stellen tijdens het rijden.

Echter moet je er rekening mee houden dat je examen niet makkelijker wordt, of dat je meer fouten mag maken. Je zult de examinator moeten laten zien dat je goed kunt rijden. Als jouw instructeur tijdens de lessen aangeeft dat hij het ziet zitten dat je kunt rijden, dan kun je dat ook. Maak je geen zorgen!