Start examen

Scooter, brommer en snorfiets

Ben je aan het leren voor je rijbewijs AM? Dan is waarschijnlijk het eerste wat je afvraagt; wat is het verschil tussen een scooter, brommer, bromfiets en snorfiets. Het is eigenlijk heel makkelijk.

Scooter

Een scooter is een tweewieler en is een verzamelnaam voor bromfietsen en snorfietsen. Elke bromfiets of snorfiets is dus een scooter. De exacte definitie van scooter luidt: een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurrichting van de zitplaats.

Bromfiets (brommer)

Een bromfiets is een voertuig waarvan in Nederland geldt dat je niet sneller mag rijden dan 45 kilometer per uur. Een bromfiets heeft een verbrandingsmotor van maximaal 50cc of een elektrometer met een maximumvermogen van 4kW. Een bromfiets mag je sinds januari 2013 berijden met een rijbewijs B of rijbewijs A. Het dragen van een helm op een bromfiets is ten alle tijden verplicht.

Snorfiets

Een snorfiets is een lichte versie van een bromfiets. Waar een bromfiets maximaal 45 kilometer per uur mag, mag een snorfiets niet harder dan 25 kilometer per uur. De regels voor een rijbewijs zijn hetzelfde als voor een bromfiets. Het dragen van een helm is niet verplicht maar raden wij wel altijd aan.