Ik wist alle theorie uit het boekje maar vind de vragen van CBR lastig. Met deze website kon ik goed oefenen. Ik ga zeker slagen!

Start gratis theorie-examen
Ruim 450.000 leerlingen gingen je voor

Hoe lang is je theorie-examen geldig?

Je hebt je theorie-examen gehaald, maar hoe lang heb je nog om je praktijk examen te halen? Hoe lang blijft je certificaat die je krijgt geldig? De antwoorden op deze vragen kun je in dit artikel vinden.

Wanneer is je theorie examen geldig?

Je theorie-examen is geldig als je meer vragen goed hebt dan het minimale aantal dat je goed moet hebben. Belangrijk om te weten is hoe het theorie-examen is opgebouwd. Voor rijbewijs B kennen we twee delen van het theorie-examen. Het eerste deel betaal uit gevaarherkenning. Dit deel bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning. Je krijgt een situatie op de weg te zien en jij moet kiezen of je moet remmen, niets hoeft te doen of dat je het gas los laat.

Het tweede gedeelte bestaat uit verkeersregels vragen. Denk hierbij aan vragen zoals; wie gaat er voor, wat betekent dit verkeersbord en wanneer mag je mistachterlichten voeren.

Je theorie-examen is geldig als:

  • je bij het eerste deel 13 van de 25 vragen goed hebt beantwoord
  • en je bij het tweede deel 35 van de 40 vragen goed hebt beantwoord

Hoe lang blijft je theorie certificaat geldig?

Je theorie-examen blijft niet oneindig geldig. De dag dat je het theorie-examen voor rijbewijs B haalt is je certificaat 18 maanden geldig. Het is dus belangrijk dat je binnen 18 maanden je praktijk examen hebt gehaald. Als je langer dan 18 maanden wacht zul je opnieuw een theorie-examen moeten afleggen.

Toegevoegd op 13-07-2021
Leestijd 3 minuten

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen