Bedankt Gratis Theorie Examen, ik ben in één keer geslaagd voor mijn auto-theorie!

Start gratis theorie-examen
Ruim 450.000 leerlingen gingen je voor

Dit verandert er bij het rijexamen in 2024

Vanaf 2024 zullen kandidaten die hun autorijbewijs willen behalen, tijdens het praktijkexamen worden bevraagd over rijhulpsystemen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) past zijn examens geleidelijk aan om in te spelen op de evoluties in de autotechnologie. Tijdens de voorbereidings- en controlehandelingen van het praktijkexamen kunnen vragen gesteld worden over diverse rijhulpsystemen, zoals parkeersensoren, lane-assist en verkeersbordherkenning.

CBR Vakopleidingen benadrukt dat deze nieuwe vragen vergelijkbaar zijn met de huidige vragen over zaken als banden en oliepeil. Het is van belang dat bestuurders een basiskennis hebben van het voertuig waarmee ze rijden, inclusief de recente ontwikkelingen op het gebied van rijhulpsystemen. Rijinstructeurs zijn al geïnformeerd over deze verandering, zodat zij voldoende tijd hebben om de aanpassingen in te bedden in hun rijlessen.

Hoewel het niet vereist is om in de nieuwste auto te rijden tijdens het examen, wijst Hols erop dat veel oudere auto's al diverse rijhulpsystemen hebben, zoals cruise control, parkeersensoren en navigatie. Deze systemen zijn nu standaard bij veel auto's, hoewel ze ooit als nieuwe ontwikkelingen werden beschouwd.

Sinds 2022 stelt de Europese Unie verplicht dat bepaalde rijhulpsystemen aanwezig moeten zijn in alle nieuwe auto's op de markt. Het CBR verwacht dat kandidaten zich voorbereiden op dit onderwerp door rijhulpsystemen op te nemen in het praktijkexamen B. Hoewel kandidaten al sinds 2016 tijdens het afrijden rijhulpsystemen mogen gebruiken, zullen deze systemen nu expliciet worden opgenomen in de examenvragen.

Tijdens het examen krijgen kandidaten de mogelijkheid om bijvoorbeeld lane-assist aan of uit te zetten en navigatie te gebruiken om terug te keren naar de examenlocatie. Hoewel bepaalde rijhulpsystemen zijn toegestaan, blijft het aan de kandidaat om bijzondere verrichtingen zoals inparkeren zelfstandig uit te voeren. Automatisch inparkeren wordt echter uitgesloten van het praktijkexamen. Het CBR onderzoekt ook hoe het rijden met rijhulpsystemen in de komende jaren op een effectieve manier in het examen kan worden geïntegreerd, gezien de noodzaak van een aangepaste beoordelingsmethode voor zowel de kennis als het gebruik van deze systemen tijdens het examen.

Toegevoegd op 02-01-2024
Leestijd 4 minuten

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen