Ik was drie keer gezakt voor mijn theorie-examen. Dankzij de gratis oefentoetsen op deze site kon ik goed oefenen. Ik ben daarna in één keer geslaagd!

Start gratis theorie-examen
Ruim 450.000 leerlingen gingen je voor

Hoe gaat het theorie-examen auto

Spannend! Je gaat binnenkort je theorie-examen halen, of althans dat hoop je. Voor je het examen gaat maken moet je je goed voorbereiden. Wij hebben een aantal veel gestelde vragen voor je beantwoord om je examen heel smooth te maken.

Wat neem je mee?

  1. Neem een geldig identiteitsbewijs mee. Dit kan een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn.
  2. Neem je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de e-mail of brief die je van het CBR of je rij-instructeur hebt ontvangen.

Hoe gaat het theorie-examen?

Het examen bestaat uit twee delen, een deel Gevaarherkenning en een deel Verkeersregels & verkeersinzicht. De twee delen lopen ongemerkt in elkaar over. Je slaagt pas als je voor beide onderdelen een voldoende hebt gescoord.

Alle vragen die worden gesteld heeft één correct antwoord. In het deel Gevaarherkenning worden alleen meerkeuzevragen gesteld. In het deel Verkeersregels & verkeersinzicht worden zowel open- als meerkeuzevragen gesteld.

Hoe lang duurt een examen?

Een examen duurt doorgaans 30 minuten, tenzij je extra tijd hebt, Dan heb je 45 minuten de tijd.

Hoeveel fouten mag je hebben?

Natuurlijk maak je het liefst geen fouten, maar enkele fouten maken is niet erg. Sterker nog, bijna niemand slaagt met 0 fouten tijden het examen. Het eerste deel van het examen bestaat uit 25 Gevaarsherkennings vragen. Van de 25 moet je 13 of meer vragen goed hebben beantwoord.

Het tweede deel van het examen bestaande uit vragen over verkeersregels & verkeersinzicht bestaat uit 40 vragen. Hier moet je minstens 35 van de 40 vragen goed beantwoorden.

Hoe lang moet je wachten op de uitslag?

De uitslag krijg je direct na het afronden van het examen. Als in jouw scherm een duim-omhoog komt bent je geslaagd. Als je niet geslaagd bent krijg je een duim-omlaag pictogram op je scherm. Als je gezakt bent is dat natuurlijk flink balen. Maar ga niet meteen teleurgesteld naar huis. Je hebt de kans om je fouten terug te kijken. Doe dit en je weet dat je nooit dezelfde fouten opnieuw maakt!

Hoe lang is de uitslag geldig?

Als je bent geslaagd is de uitslag 1,5 jaar geldig.

Toegevoegd op 25-04-2022
Leestijd 4 minuten

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen